Gdje montirati klima uređaj

Gdje montirati klima uređaj

Kod montaže treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. S obzirom da nam je montaža klima uređaja jedna od djelatnosti, probat ćemo Vas upoznati sa nekim osnovnim pravilima koja treba poštivati.

Pozicija unutarnje jedinice mora biti takva da ne puše u onaj dio prostora u kojem se ljudi najduže zadržavaju.

     Primjer ispravne montaže klima uređaja                             Primjer ispravne montaže klima uređaja

Niti unutarnja, niti vanjska jedinica ne smiju biti u ograničenom prostoru, koji bi im ometao ispuhivanje. Za unutarnju jedinicu nije dobro da je u nekom uskom hodniku, nasuprot drugog zida, odmah iznad nekakvog ormara ili police. Vanjska jedinica jednostavno mora biti vani, a ne u potkrovlju, garaži ili slično.

Udaljenost između jedne i druge jedinice treba biti čim manja, zbog potencijalnih gubitaka i opterećivanja uređaja, a za inverterske modele može biti. Za skuplje inverter modele dozvoljava se i preko dvadesetak.

Treba razmišljati o odvodu kondenzata kojeg proizvodi unutarnja jedinica, kad se hladimo, odnosno vanjska jedinica kad se grijemo. S obzirom da klime uobičajeno nemaju ugrađenu pumpicu za vodu, od dna klime mora biti provučena cijev kojom se rješavamo kondenzata. Ta cijev mora imati konstantan pad, bez ijednog dijela koji bi predstavljao sifon u kojem bi se zadržavala voda.

Elmont klima centar - akcijska prodaja i ugradnja klima uređaja © 2023
Powered by Elmont - webshop