Koji klima uređaj odabrati

Koji klima uređaj odabrati

 

Običnom kupcu u velikoj ponudi klima uređaja vrlo je tesko izabrati klima uređaj koji će mu odgovarati za njegove potrebe. Zbog toga ćemo pokusati podijeliti klima uređaje po kvaliteti u tri klase:

 

1. Niska klasa

 

U tu grupu možemo svrstati klime raznih egzotičnih i nepoznatih  imena. Možemo ih kupiti za male novce po raznim trgovačkim centrima ili od trgovaca koji su nanjusili biznis sa klimama te uvezli nekoliko kontejnera koje će rasprodati i poslije da će se tesko naći ikakav rezervni dio za njih. Za njih se može reći da donekle solidno hlade ali slabo ili nikako griju i u pravilu ne traju dugo. Bučne su i trose vise struje (mali EER i COP) od klima iz vise klase. Za bilo koji veći kvar (kompresor ili elektronika ne isplati ih se popravljati. Ove klime možemo preporučiti samo za nezahtjevne kupce kojima je bitno samo kakvo takvo hlađenje a grijanje imaju rijeseno na drugi način. Kostaju od 1 000,00 do2 500,00 kn.

 

2. Srednja klasa

 

Uovu grupu možemo svrstati klime poznatijih imena koja se kod nas prodaju već par godina i za koje se zna kako se ponasaju i nakon par godina eksploatacije. Iza njih je obično ozbiljan uvoznik koji ima i osigurane rezervne dijelove koji nisu pretjerano skupi. To su klime za kupce srednjih financijskih mogućnosti. Ove klime dobro  hlade i prilično dobro griju do 0 C. Nisu pretjerano bučne. U Dalmaciji uz neko dodatno grijanje (za par hladnijih dana ) mogu pokriti cijelu zimu sa grijanjem. Kostaju od 2 500,00 do 4 000,00 kn.

 

3. Visoka klasa

 

U ovu grupu spadaju isključivo Japanske klime (bez obzira u kojoj državi bile proizvedene). Rade odlično dugi niz godina. U tom razdoblju  će vam vratiti razliku uloženog između ove klase i srednje i niske zbog velike razlike između uložene i predane energije (visoki EER i COP). Izuzetno su tihe i grijanjem bez problema mogu pokriti cijelu godinu, pogotovo njihovi inverteri koji su tehnologija za sebe. Kupnjom ovakvih klima uređaja stedite elektricnu energiju, čuvate okolis (skoro sve klime rade sa ekoloskim plinom R 410a i imate minimalne kvarove. Kostaju od 5 000,00 do 10 000 kn.

 

Koju klimu kupiti ovisno o potrebama i namjenama prostora?
 
Iako smo uslugu besplatnog uviđaja učinili dostupnom svim našim kupcima, ovim člankom želimo Vam prezentirati koji sve faktori utječu na odabir klime i zbog čega je mudro prepustiti izbor klima uređaja stručnjacima.
 
Prioritet pri odabiru odgovarajućeg klima uređaja za Vaš prostor je omjer snage i učinkovitosti. Dakle, što je taj omjer bolji - odnosno što je uređaj bolje odabran - to će Vaš prostor biti bolje rashlađen ili zagrijan uz minimalne troškove.
Pri odabiru klima uređaja koji će se koristiti i za grijanje potrebno je uzeti jači uređaj (za oko 30% ) nego sto nam je potreban u hlađenju. Nekvalitetniji klima uređaji, iako se pravilno uzmu u obzir svi dolje navedeni kriteriji ne mogu kvalitetno zagrijati prostor kada je vanjska temperatura oko ili ispod nule (pritom stalno rade jer ne mogu postići zadanu temperaturu troseći pritom i veću količinu električne energije, a zauzvrat ne nudeći nikakav učinak). Stoga pri odabiru klima uređaja koji će se koristiti i u grijanju potrebno je uzeti kvalitetniji klima uređaj po mogućnosti inverter koji rade i do - 15 C vanjske temperature troseći pritom i do 40% manje električne energije nego standardni uređaji.

Potrebno je  obratiti pozornost i na potrosnju klima uređaja tj. na razvrstavanje prema energetskoj učinkovitosti tz. EER i COP.

 

Prvi kriterij: namjena i oblik prostora

 

Nije svejedno klimatizirate li kuću, stan, kafić ili veliku npr. izložbenu halu. Prvo što je potrebno razmotriti je oblik objekta koji se klimatizira - npr. u stanu s mnogo soba neće biti moguće klimatizirati cijeli stan jednim uređajem već samo jednu ili eventualno dvije sobe, dok će u manjem studiju koji nema previše zidova jedan uređaj biti i više nego dovoljan.

Bitna je i površina stakala prozora i zidova prostora - niže prostore s manje prozora može se klimatizirati po učinu slabijim uređajem nego one visokih zidova s mnogo prozora (poput prodajno - izložbenih prostora).

Ukoliko je i frekvencija otvaranja vrata veća, biti će potrebno jačim uređajem smanjiti vrijeme ponovnog hlađenja prostora nakon zatvaranja vrata.

Svaki čovjek u prostoriji isijava određenu toplinu (tijelo, disanje). Poslovne prostore s mnogo zaposlenih biti će potrebno klimatizirati jačim uređajem.

Na koncu, u obzir se uzimaju i objekti koji isijavaju toplinsku energiju (žarulje, vitrine, računala, strojevi, televizori...) a nalaze se u prostoriji koju se namjerava klimatizirati. 
 

Drugi kriterij: veličina prostora
 
Kako bismo pojednostavili cijelu priču, umjesto da objašnjavamo proces izračuna odgovarajućeg klima uređaja u ovisnosti o kvadraturi i visini (odnosno unutarnjem volumenu) prostora, prilažemo slijedeću tablicu kako biste stekli osjećaj za potrebne snage klima uređaja.

 

Koja klima Vam treba?
        

HLAĐENJE  m3  m2
 2,5 kW   80  30
 3,5 kw  100  35
 4,5 kw  140  50
 5,3 kw  180  65
 7,0 kw  240  85
 GRIJANJE  m3 m
 2,5 kw  55  20
 3,5 kw  85  30
 4,5 kw  100  35
 5,3 kw  125  45
 7 kw  175  60
 
Navedene su samo orijentacijske vrijednosti. U točan izračun potrebno je ukalkulirati sve faktore koji utječu na odabir snage klima uređaja sto je najbolje prepustiti stručnjaku.

 

VAŽNO: Za jedan mono split klima uređaj uzimaju se obično samo vrijednosti za onu prostoriju u kojoj se nalazi uređaj. 
 

Treći kriterij: klimatska zona
 
Živite li u unutrasnjosti gdje su zimske temperature dosta niže nego na moru za grijanje će vam trebati klima uređaj koji radi na nižim vanjskim temperaturama (inverter ili kvalitetniji klasični klima uređaj). Za hlađenje ne bi trebalo biti problema. Živite li na moru, vlažnost zraka je veća nego na kopnu. U prostorima blizu većih vodenih površina biti će potrebno u obzir uzeti prosječnu količinu vodene pare u zraku tijekom godine. Tako npr. mobilni uređaji koji imaju volumen posude za kondenzat od oko 5 litara nisu najpogodnije rješenje za primorske krajeve, pošto će se morati češće prazniti.

 

Izvor:http://www.kjukar.com/kakva.asp

Elmont klima centar - akcijska prodaja i ugradnja klima uređaja © 2023
Powered by Elmont - webshop